Підтримка мікрофлори шлунково-кишкового тракту в холодний період
З настанням холодів ми заворожено розглядаємо жовту листву, перші сніжинки, достаємо теплий одяг, а також вдягаємо найкомфортніші шарфи. Але чи замислювались ви над тим, що нашому внутрішньому «термостату», а саме мікрофлорі шлунково-кишкового тракту, також потрібна особлива підтримка в холодний період року? А все, тому що саме там проживає велика кількість корисних бактерій, які допомагають нам перетравлювати їжу, виробляти вітаміни та боротися з інфекціями. Холод, стрес можуть не піти на користь цьому делікатному балансу кишківника.
Кишковий мікробіом нагадує "екосистему", яка впливає на загальне самопочуття та настрій. Є численні фактори, які можуть порушувати рівновагу мікрофлору, а саме:
- харчування. Те, що ми їмо, безпосередньо впливає на наш кишковий мікробіом. Велике споживання оброблених продуктів, цукру та жирів може спричинити дисбіоз;
- антибіотики та інші ліки. Вони призначаються для знищення патогенних бактерій, але можуть також вбивати корисні, що приводить до певних розладів;
- інфекції. Віруси, бактерії та інші патогени можуть порушити рівновагу мікрофлори кишківника;
- стрес. Дослідження показали, що стрес може змінювати склад мікрофлори та приводити до розладів, а також дисбактеріозу;
- відсутність фізичної активності.
Як покращити стан мікрофлори, особливо в холодний період?
Покращення стану мікрофлори кишківника, особливо в холодний період, може допомогти не тільки підтримати здоров'я травлення, але й зміцнити імунітет. Ось декілька порад щодо підтримки та відновлення мікробіота в холодну пору року:
- збалансоване харчування. Додайте до свого раціону більше продуктів, які багаті на волокна. Це можуть бути овочі, фрукти, злаки, бобові. Вони служать "поживою" для корисних бактерій у вашому кишківнику;
- ферментовані продукти. Споживайте йогурти, кефір, квас та інші ферментовані продукти, які містять живі культури бактерій і можуть поповнювати ваш мікробіом;
- пробіотичні добавки. Вони можуть бути корисними, особливо після прийому антибіотиків або при порушенні рівноваги мікрофлори;
- зниження споживання цукру. Відомо, що високий вміст цукру в дієті може стимулювати ріст шкідливих бактерій у кишківник;
- уникайте переохолодження. Воно може стресувати організм, тому одягайтеся тепло та уникайте переохолодження;
- сон. Намагайтеся спати не менше 7-8 годин на добу;
- відмова від куріння та алкоголю.
Також важливо дотримуватись питного режиму, бо вода допомагає забезпечити належне травлення та виведення токсинів. Зменшення стресу теж піде на користь, тому варто спробувати техніки релаксації для стабілізування емоційного стану. Не забувайте про фізичну активність, бо вона покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Дотримуючись цих простих порад, ви зможете підтримати свою кишкову мікрофлору в холодний період та забезпечити своєму організму додатковий захист від захворювань.